woensdag 30 juli 2008

Quote 3

Dinsdag 29 juli, 'Vinger aan de pols', deel 6 van een serie. In deze aflevering judoka Danny Meeuwsen, die herstelde van teelbalkanker. In de aflevering draagt hij een t-shirt met de prachtige quote "Fear is a weapon of mass destruction".
Waar komt die kreet vandaan?

Het blijkt een stukje te zijn uit een songtekst van de Britse band Faithless. Het nummer kwam in 2004 uit op het album 'No Roots'. Tot zover de basisinfo, nu de songtekst:

"Whether long range weapon or suicide bomber
Wicked mind is a weapon of mass destruction
Whether you're soar away sun or BBC 1
Misinformation is a weapon of mass destruc
You could a Caucasian or a poor Asian
Racism is a weapon of mass destruction
Whether inflation or globalization
Fear is a weapon of mass destruction."



Kortom: "Angst is een massavernietigingswapen".

Prachtige quote. Dat angst een slechte raadgever is, wist ik al. Laat je nooit leiden door angst; emoties zijn gevaarlijk. Maar emoties kun je toch uitschakelen? Niet dus. Op het moment dat een angst (vrees) zich voordoet, komen de emoties als vanzelf opborrelen.

Zo heeft iemand met bibberende knieën en zweet in de handen bovenop de klimtoren niet meteen hoogtevrees (acrofobie); dan zou hij totaal niet meer functioneren. Angst is een nuttig fenomeen, evenals bijvoorbeeld pijn. Angst waarschuwt je voor iets dat anders is dan anders, een normale reactie op een abnormale situatie. Als je die angst de baas kunt worden, worden de emoties naar de achtergrond gedrongen en sta je vrij en blij op die toren...

Dat is de theorie, de praktijk is - zoals met alles - stukken weerbarstiger.

Angst is een veelgehoord fenomeen in 'gevaarlijke' beroepen, zoals dat van militair. Rare werkomgevingen, oefeningen en uitzendingen kunnen ervoor zorgen dat je wordt blootgesteld aan één van de vormen van angst.

De ultieme angstvorm lijkt mij angst op het slagveld. Bommen en granaten slaan links en rechts van je in, er vallen doden en gewonden, een gigantische mist van rook, kruitdampen en ochtendnevel vult het slagveld. Enorm geschreeuw, chaos en wanorde. Als je die angst kunt bewerkstelligen bij de vijand ben je goed bezig, maar zodra de vijand de eigen linies met explosieven beregent wordt het een ander verhaal.