zondag 27 juli 2008

Quote 2

Als je vraagt om regen moet je de modder voor lief nemen

Anima sana in corpore sano

Assumption is the mother of all fuck-ups

De enige zekerheid is onzekerheid

De grens van het menselijk vermogen ligt bij het verliezen van het bewustzijn of de zin om door te gaan

Een volk dat zijn verdediging verwaarloost zet zijn vrijheid op het spel

Expect the unexpected


Good judgement comes from experience. Experience comes from bad judgement.

Respect krijg je niet, dat verdien je.

Kennis is macht, karakter is meer

Haast je als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt

If you can't beat them, join them

Je kunt 26 uur per dag werken door een uur eerder op te staan en een uur later naar bed te gaan

Never mistake motion for action.

Strong reasons make strong actions

Old soldiers never die, they just fade away

Pain is weakness leaving the body

Plus de sueur, moins de sang

Problemen zijn als gecamoufleerde kansen

Train hard, fight easy

Who dares wins

Zeg wat je doet, doe wat je zegt

Zelfkennis is de hoogste vorm van kennis

Quote 1

"The basic difference between an ordinary man and a warrior is that a warrior takes everything as a challenge while an ordinary man takes everything as a blessing or a curse."

Uit: Brotherhood Of Warriors. Behind Enemy Lines With a Commando in One of the World's Most Elite Counterterrorism Units, Aaron Cohen & Douglas Century (2008, ISBN 9780061649400).

Hele ware woorden!
Het orgineel - “The basic difference between an ordinary man and a warrior is that a warrior takes everything as a challenge while an ordinary man takes everything either as a blessing or a curse” - is van de Amerikaans-Peruviaanse schrijver Carlos Castenada, die aan het einde van de 20ste eeuw overleed. Het komt uit zijn boek The Teachings of Don Juan: A Yaqui Way of Knowledge uit '68.

Castenada is een beetje veel een filosofische auteur, wat mij mooi de gelegenheid biedt om aan de hand van deze quote wat te filosoferen.

Tuurlijk raakt zelfs de meest doorgewinterde militair wel eens in problemen. De filosofie (van de gemoedsrust) begint ermee dat je pas een probleem hebt als je er een probleem van maakt. Dan noem je het ook pas een probleem of, beter nog, noem je het juist géén probleem...

Moeilijk?
Wanneer je als militair in de problemen bent geraakt (bijvoorbeeld tijdens de uitvoering van een opdracht), moet je dat probleem zien als een "uitdaging" - de "challenge" van Castenada. Met zo'n mindset kun de diepste rivieren en hoogste bergen aan. Problemen - uitdagingen dus - zijn als gecamoufleerde kansen.

De uitdaging vervolgt als de kringen op het water die je in trilling brengt met het steentje dat je hebt gegooid. Steeds weer diezelfde kringen wanneer een militair eenmaal aan een oorlog heeft geroken, totdat de trillingen helemaal zijn weggeëbt. Uitgewerkt raken ze nooit...

De rest van zijn leven zal hij min of meer 'in oorlogsomstandigeheden' leven, voornamelijk met zichzelf en zijn omgeving. Hij raakt misschien zelfs afgestompt, opvliegerig en onverdraagzaam. Oorlog is zijn lot geworden, veroorzaakt door omstandigheden die nu eenmaal op zijn pad kwamen. Maar hij draagt zijn lot met trots. Soms prikkelt het hem om te reageren, soms drijft hem niets. Maar altijd, altijd als zijn wapenbroeders daarom vragen, zal hij het gevecht durven en willen aangaan.

Naam


Benteng d'Adoo betekent, vrij vertaald, "Fort van de Vijand".


In de tijd dat Nederland zich onder de beroemde generaal J.B. van Heutsz met de contraguerrilla in (voormalig) Nederlands-Indië bezighield, was de benteng een fort of vesting. Vanuit die forten bestreed het befaamde 'Korps Marechaussee te voet van Atjeh en Onderhorigheden' de inlandse opstandelingen zeer succesvol. Later, na de Tweede Wereldoorlog, waren die forten niet meer in gebruik tijdens de politionele acties onder de al even beroemde generaal S.H. Spoor.

De herkomst van adoo is een verhaal dat zich afspeelt aan de andere kant van de wereld. Ook hier is de contraguerrilla in het spel, want adoo is Arabisch voor "vijand". In de jaren '70 van de 20ste eeuw hielden Britse 'militaire adviseurs' zich in het sultanaat Oman in het Midden-Oosten op. Die adviseurs waren feitelijk eenheden van de Special Air Service (SAS), tezamen zo'n 500 man. De SAS voerde samen met de rebellen die zich hadden overgegeven (firqat) een 'hidden war' tegen de opstandelingen in de bergen van de regio Dhofar. Succesvol, dat dan weer wel.

Met een voorliefde voor militaire aangelegenheden in het algemeen en die van bijvoorbeeld de SAS, Van Heutsz en Nederlands-Indië in het bijzonder, ligt een naam als Benteng d'Adoo voor de hand.