zondag 27 juli 2008

Naam


Benteng d'Adoo betekent, vrij vertaald, "Fort van de Vijand".


In de tijd dat Nederland zich onder de beroemde generaal J.B. van Heutsz met de contraguerrilla in (voormalig) Nederlands-Indiƫ bezighield, was de benteng een fort of vesting. Vanuit die forten bestreed het befaamde 'Korps Marechaussee te voet van Atjeh en Onderhorigheden' de inlandse opstandelingen zeer succesvol. Later, na de Tweede Wereldoorlog, waren die forten niet meer in gebruik tijdens de politionele acties onder de al even beroemde generaal S.H. Spoor.

De herkomst van adoo is een verhaal dat zich afspeelt aan de andere kant van de wereld. Ook hier is de contraguerrilla in het spel, want adoo is Arabisch voor "vijand". In de jaren '70 van de 20ste eeuw hielden Britse 'militaire adviseurs' zich in het sultanaat Oman in het Midden-Oosten op. Die adviseurs waren feitelijk eenheden van de Special Air Service (SAS), tezamen zo'n 500 man. De SAS voerde samen met de rebellen die zich hadden overgegeven (firqat) een 'hidden war' tegen de opstandelingen in de bergen van de regio Dhofar. Succesvol, dat dan weer wel.

Met een voorliefde voor militaire aangelegenheden in het algemeen en die van bijvoorbeeld de SAS, Van Heutsz en Nederlands-Indiƫ in het bijzonder, ligt een naam als Benteng d'Adoo voor de hand.

Geen opmerkingen: