zondag 27 juli 2008

Quote 1

"The basic difference between an ordinary man and a warrior is that a warrior takes everything as a challenge while an ordinary man takes everything as a blessing or a curse."

Uit: Brotherhood Of Warriors. Behind Enemy Lines With a Commando in One of the World's Most Elite Counterterrorism Units, Aaron Cohen & Douglas Century (2008, ISBN 9780061649400).

Hele ware woorden!
Het orgineel - “The basic difference between an ordinary man and a warrior is that a warrior takes everything as a challenge while an ordinary man takes everything either as a blessing or a curse” - is van de Amerikaans-Peruviaanse schrijver Carlos Castenada, die aan het einde van de 20ste eeuw overleed. Het komt uit zijn boek The Teachings of Don Juan: A Yaqui Way of Knowledge uit '68.

Castenada is een beetje veel een filosofische auteur, wat mij mooi de gelegenheid biedt om aan de hand van deze quote wat te filosoferen.

Tuurlijk raakt zelfs de meest doorgewinterde militair wel eens in problemen. De filosofie (van de gemoedsrust) begint ermee dat je pas een probleem hebt als je er een probleem van maakt. Dan noem je het ook pas een probleem of, beter nog, noem je het juist géén probleem...

Moeilijk?
Wanneer je als militair in de problemen bent geraakt (bijvoorbeeld tijdens de uitvoering van een opdracht), moet je dat probleem zien als een "uitdaging" - de "challenge" van Castenada. Met zo'n mindset kun de diepste rivieren en hoogste bergen aan. Problemen - uitdagingen dus - zijn als gecamoufleerde kansen.

De uitdaging vervolgt als de kringen op het water die je in trilling brengt met het steentje dat je hebt gegooid. Steeds weer diezelfde kringen wanneer een militair eenmaal aan een oorlog heeft geroken, totdat de trillingen helemaal zijn weggeëbt. Uitgewerkt raken ze nooit...

De rest van zijn leven zal hij min of meer 'in oorlogsomstandigeheden' leven, voornamelijk met zichzelf en zijn omgeving. Hij raakt misschien zelfs afgestompt, opvliegerig en onverdraagzaam. Oorlog is zijn lot geworden, veroorzaakt door omstandigheden die nu eenmaal op zijn pad kwamen. Maar hij draagt zijn lot met trots. Soms prikkelt het hem om te reageren, soms drijft hem niets. Maar altijd, altijd als zijn wapenbroeders daarom vragen, zal hij het gevecht durven en willen aangaan.

Geen opmerkingen: